Waar vind ik goede bruikbare afbeeldingen?

03/2021

Zoals je ons kent, gebruiken we niet nodeloos veel woorden. We helpen je liever concreet en met opgestroopte mouwen, recht naar bruikbare oplossingen.

Op de volgende websites (in willekeurige volgorde) vind je allemaal foto's die een Creative Commons Zero (CC0) licentie hebben. Dat wil zeggen dat je de foto's gratis mag gebruiken en bewerken zonder beperkingen.

Let wel: sommige van deze websites bieden ook betalende beelden aan. Maar het is altijd makkelijk om het onderscheid te maken tussen de gratis en betalende afbeeldingen.

Gratis is niet noodzakelijk slecht, maar zoals je begrijpt is er wel degelijk een verschil tussen gratis stockfoto's en betalende afbeeldingen. Soms betaal je voor het exclusieve recht om de afbeeldingen te gebruiken, soms betaal je een bijdrage aan de maker of fotograaf van het beeld. Soms betaal je volgens een abonnementsformule.

Het grote verschil zit vaak ook in de kwaliteit en de resolutie van de beelden die je kan downloaden. En hét grote nadeel van gratis afbeeldingen is dat je ze ook elders (bij jouw concurrent?) kan tegenkomen. Met vakkennis, goede software en een  creatieve aanpak kan je je uiteraard wel professioneel onderscheiden! Zelfs als je start met gratis beelden. Gebruik echter nooit zomaar een beeld dat je 'vond' op het wereldwijde web en al zeker niet om er financieel voordeel uit te halen. Op schendingen van copyright staan hoge straffen, maar vooral uit respect voor de maker gebruik je geen afbeeldingen van anderen, zonder zeker te zijn van de gebruikerslicentie op dat beeld.

Extra Tip: Google heeft zelfs een handigheidje ingebouwd om rechtstreeks te zoeken naar bruikbare afbeeldingen, vrij van licentie. Zelfs voor commercieel gebruik. Bij het ingeven van een zoekopdracht klik je op 'afbeeldingen', daarna op de extra instellingen 'tools'. Onder het stukje 'gebruiksrechten' ga je helemaal vinden wat je zoekt!

Zoeken via de optie "gebruiksrechten" bij Google

Heb je uiteindelijk de juiste beelden gevonden, maar missen ze nog net dat tikje extra? Wil je graag jouw logo zien prijken op die stockafbeeldingen die je aankocht of er ineens een mooie uitnodiging of opvallende affiche van maken? Wil je zeker zijn dat jouw afbeeldingen voldoen aan de kwaliteitseisen van drukwerk? Contacteer ons gerust, want ook hier helpen we je graag bij.

Contacteer ons!

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy disclaimer.

Bedankt!

Wooooops!

Doublegum logo

Doublegum bvba
E: info(at)doublegum.be
T: 011 190 111
Spiegelstraat 13, 3800 Sint-Truiden, België
BE0876.971.555

Doublegum KMO-Portefeuille

Algemene voorwaarden